Friday, October 10, 2014

Umjetnost i sendviči (Nahranite svoje zidove)



Džeremi i Gabrijel, dizajneri iz Sidneja, odlučili su da kombinuju ljubav prema hrani i ljubav prema umjetnosti te su na taj način i došli do ideje da naprave seriju A2 postera koji bi predstavljali jedinstvo upravo te dvije stvari. Naime, njih dvoje su izabrali četiri stilska pravca u umjetnosti (kubizam, apstraktna umjetnost, minimalizam, psihodelična umjetnost) te iskoristili motiv sendviča na način da taj isti sendvič bude prikazan tako da odgovara nekim osnovnim načelima navedenih pravaca. 


Postere karakterišu pozadine koje su neutralne te akcenat stavljaju na centralni motiv sendviča. Takođe, boje pozadina ova četiri postera takve su da se međusobno uklapaju i ukazuju na jedinstvenost cjelokupnog rada. Poster koji predstavlja kubizam ostvaren je uz naglašenost geometrijskih oblika različitih elemenata predstavljenog motiva, a onaj čija je tema minimalizam, u skladu sa tom odrednicom, nema mnogo detalja te je kod njega uočljiva i težnja ka redukciji svega suvišnog.



(izvor: kickstarter)



(izvor: kickstarter)

Poster koji je izrađen po načelima psihodelične umjetnosti sadrži motiv sendviča koji je prikazan uz mnoštvo intenzivnih boja i efekat razlivanja i prelivanja tih istih boja. Drugačije je oblikovan četvrti poster, posvećen apstraktnoj umjetnosti. Riječ je o posteru gdje je uočljivo negiranje prirodnih zakona koji se tiču oblika, strukture i prostora i apsolutna sloboda umjetnika da koristi linije, boje i oblike nezavisno od tih zakona.

(izvor: kickstarter)


(izvor: kickstarter)


Posteri su dostupni u dvije verzije: sa nazivom stilskog pravca prema čijim odlikama je oblikovan motiv sendviča i bez tog naziva. Pored izrađenih postera, čije su dimenzije 42 x 59,4 cm, autori rade i na digitalnim verzijama.

(izvor: kickstarter)



Više o ovom projektu možete saznati OVDJE te na njihovoj stranici na Fejsbuku - The Art of Sandwiches.


(izvor: kickstarter)


(izvor: kickstarter)



No comments:

Post a Comment