Wednesday, September 24, 2014

Klupe su za čitanje (Books about Town)

     

(izvor: Books about Town)

     

     Projekat Books about Town jeste jedan izrazito kreativan i zanimljiv poduhvat čija realizacija treba da podigne nivo pismenosti djece i mladih širom Velike Britanije. Naime, riječ je o ideji koja je pokrenuta od strane organizacija National Literacy Trust i Wild in Art. Njihov projekat podrazumijeva postavljanje klupa širom Londona i to klupa oblikovanih kao otvorene knjige i ilustrovanih slikama koje treba da upućuju na književna ostvarenja mnogih poznatih pisaca. Ilustracije su djela manje ili više poznatih engleskih umjetnika te su te klupe odličan način da se promoviše i njihov rad, zajedno sa radom onih koji su već postali dio književne tradicije. 



Kanterberijske priče (izvor: www.booksabouttown.org.uk)


     

     Početkom oktobra 2014. godine, treba da se održi javna aukcija na kojoj bi se te klupe prodale, a sva prikupljena sredstva išla bi organizaciji National Literacy Trust i njihovom poslovanju koje podrazumijeva podizanje nivoa pismenosti u Velikoj Britaniji. Sama organizacija osnovana je 1993. godine i od tada radi na usavršavanju pisanja i čitanja, ali i govornih sposobnosti ljudi u najnerazvijenijim dijelovima Velike Britanije. Akcenat je stavljen na rad sa mladima i djecom, ali i na rad u okviru porodica. Pored toga što se zalažu za razvoj pismenosti u najsiromašnijim krajevima Velike Britanije, članovi ove organizacije velike napore ulažu i u kampanje koje treba političarima da ukažu na potrebu da se pitanje pismenosti stavi na sami vrh liste prioriteta, a takođe se povezuju i sa radom mnogih škola. 


Klupa posvećena Šekspirovom životu i djelu (izvor: www.booksabouttown.org.uk)


     Projektom je predviđeno postavljanje 50 klupa, ali je došlo do jedne izmjene nakon što je čitaocima lista Guardian dopušteno da glasanjem izaberu još jedno djelo čiji će se motivi naći naslikani na klupi. Neki od pisaca čije su knjige poslužile kao inspiracija za oslikavanje ovih posebnih klupa jesu: Žil Vern, Čarls Dikens, Oskar Vajld, Agata Kristi, Virdžinija Vulf, Džordž Orvel, Šekspir i mnogi drugi. 

  

Put oko svijeta za 80 dana (izvor: www.booksabouttown.org.uk)



Klupa čijim je ilustracijama Šerlok Holms poslužio kao inspiracija (izvor: www.bookabouttown.org.uk)



Agata Kristi (izvor: www.booksabouttown.org.uk)


Klupa posvećena romanu Virdžinije Vulf - Gospođa Dalovej (izvor: www.booksabouttown.org.uk)


OVDJE možete pogledati kako izgledaju ostale klupe i koja su se to još djela našla kao osnova za njihove ilustracije.




No comments:

Post a Comment